Plany

Biblioteka zmienia się z Orange!

Bardzo dziękujemy za udział w konkursie!

Cieszy nas, że aż 80 bibliotek chciało podzielić się z innymi swoimi pomysłami na wykorzystanie Internetu w bibliotece.

Najciekawsze pomysły to:

• Historia regionu w Internecie - Cyfrowe Archiwum Tradycji Lokalnej tworzone przy współudziale lokalnej społeczności - Pogorzyce
  • Film o dawnych zwyczajach lokalnych tworzony przy współudziale lokalnej młodzieży- reżyseria i montaż - Wielka Klonia
  • Autoportret - księga multimedialna miasta tworzona przy współudziale lokalnej społeczności - Balin
  • Festiwal piosenki z modułem głosowania na YouTube - Lewin Kłodzki
  • Warsztaty dla dzieci „Ożywić Baśń” - Olsztyn
  • Kurs e-bankowości przy współpracy z lokalnym bankiem - Stężyca
  • Poznawanie ciekawych zawodów poprzez Internet - Oświęcim

Gratulujemy również:

• Użycia nowotechnologicznych narzędzi jako formy komunikacji z czytelnikiem: blogi, YouTube, Google+
  • Użycia nowotechnologicznych narzędzi do prowadzenia zajęć
  • Tworzenia partnerstw z innymi instytucjami: inne biblioteki, miasto, banki
  • Współpracy z wolontariuszami
  • POMYSŁOWOŚCI!

Wszystkie biblioteki, które wzięły udział w konkursie do końca grudnia 2012 roku otrzymały od nas upominek. Biblioteki wyróżnione powyżej otrzymały większe nagrody.

Dzięki Internetowi w mojej bibliotece zorganizuję w tym roku Przede wszystkim zapewnimy bezpłatny internet dla naszych użytkowników. A po za tym: zorganizujemy zajęcia dla dzieci Pt.: "Wirtualny świat"; kurs komputerowy dla seniorów, turniej gier komputerowych, weźmiemy udział w projekcie "Megamat (Pasłek)
Dzięki Internetowi w mojej bibliotece zorganizuję w tym roku bezpłatne warsztaty komputerowe dla seniorów pn. "Nigdy nie jest za późno na ... komputer". Zajęcia prowadzone będą przez wolontariuszy - uczniów szkół ponadgimnazjalnych. (Strzelce Krajeńskie)
Dzięki Internetowi w mojej bibliotece zorganizuję w tym roku kursy komputerowe dla seniorów i dzieci, które cieszyły się ogromnym powodzeniem w ubiegłym roku oraz lekcje biblioteczne :"bezpieczeństwo w sieci" dla najmłodszych czytelników (Łagiewniki)
Dzięki Internetowi w mojej bibliotece zorganizuję w tym roku Zdalny kurs języka angielskiego dla osób dorosłych - za darmo! A co! :) Także przygotujemy nową zakładkę na stronie internetowej, w której zamieścimy zdigitalizowane stare zdjęcia naszej miejscowości i mieszkańców. (Piława Górna)